FBiH pomaže Semberku sa 1,5 miliona KM

Bez autora
Sep 09 2012

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH obezbijedilo je milion i po KM Fabrici sušenog povrća Semberka iz Janje, rečeno je nakon sastanka resornih ministara Republike Srpske Miroslava Milovanovića, Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića i direktora Semberke Svjetlane Manojlović. Vlada Federacije BiH je donijela program kojim želi pomoći poljoprivredne proizvođače i u Republici Srpskoj, finansiranjem proizvodnje i obrtnih sredstava, a da pri tom budu zaposleni i povratnici. Putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva preduzetništva i Ministarstva raseljenih i izbjeglih, u slučaju Semberke, obezbijeđeno je 1,5 miliona KM, od čega je 30 odsto grant i 70 odsto kredit sa povoljnom kamatnom stopom. Uslov je da ova sredstva budu potrošena namjenski za otkup poljoprivrednih proizvoda, te da u fabrici bude zaposlen jedan broj povratnika, kao i da otkup poljoprivrednih proizvoda bude dijelom od povratnika.

FBiH pomaže Semberku sa 1,5 miliona KMMinistarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH obezbijedilo je milion i po KM Fabrici sušenog povrća Semberka iz Janje, rečeno je nakon sastanka resornih ministara Republike Srpske Miroslava Milovanovića, Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića i direktora Semberke Svjetlane Manojlović.

Lijanović je rekao da je Vlada Federacije BiH donijela program kojim želi pomoći poljoprivredne proizvođače i u Republici Srpskoj, finansiranjem proizvodnje i obrtnih sredstava, a da pri tom budu zaposleni i povratnici.

"Putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva preduzetništva i Ministarstva raseljenih i izbjeglih u mogućnosti smo da, u slučaju Semberke, obezbijedimo 1,5 miliona KM, od čega je 30 odsto grant i 70 odsto kredit sa povoljnom kamatnom stopom", rekao je Lijanović.

On je istakao da je uslov da ova sredstva budu potrošena namjenski za otkup poljoprivrednih proizvoda, te da u fabrici bude zaposlen jedan broj povratnika, kao i da otkup poljoprivrednih proizvoda bude dijelom od povratnika.

"Semberka ispunjava kriterijume za ovaj program, i za vrlo kratko vrijeme doći će do njegove realizacije kako bi pogon bio u punoj funkciji, a poljoprivredni proizvođači mogli da budu sigurni da će proizvode moće prodati i naplatiti", rekao je Lijanović i dodao da će sredstva biti na raspolaganju u narednih 60 dana.

Milovanović je rekao da su za Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo svi oni koji imaju mogućnost da pomognu poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj dobro došli.

Milovanović je istakao da je Vlada Republike Srpske i prošle i ove godine pomogla ovo preduzeće sa 250.000 KM, ali da ta pomoć neće izostati i u budućnosti.

Manojlovićeva je istakla da će ova sredstva biti značajna fabrici.

"Ova sredstva biće dovoljna da budu otkupljeni svi viškovi koje imaju poljoprivredni proizvođači", rekla je Manojlovićeva i pozvala semberske poljoprivrednike koji imaju viškove proizvoda da se jave u ovu fabriku i predaju te proizvode.

Fabrika sušenog povrća "Semberka" zapošljava oko 35 radnika u stalnom radnom odnosu, i od 70 do 100 u sezoni.

Na današnjem sastanku, kome je prisustvovao i vlasnik i direktor Zemljoradničke zadruge Balatunka iz Balatuna kod Bijeljine Dragan Sarić dogovoreno je da će sredstva od 500.000 KM dobiti i ova zadruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik